Kijk nu het webinar over slimme inzet van Stateninstrumenten terug

Ons webinar over de slimme inzet van Stateninstrumenten is nu terug te kijken in onze digitale leeromgeving: de Statenlidnu Academie.

 

Tijdens de webinar

➡️ vertelt Statengriffier Renée Wiggers hoe de procedures en spelregels rondom het indienen en behandelen van moties en amendementen werken, zodat u uw voorstel succesvol kunt indienen.

➡️ Oud-Statenlid Romke Visser gaat in op het politieke handwerk en

➡️ Statenlid Erwin Kamp neemt u aan de hand van zijn praktijkvoorbeeld mee in hoe u zelf als Statenlid een initiatiefvoorstel maakt.

 

Dus hebt u het webinar gemist, of wilt u meer te weten over een effectieve inzet van uw instrumenten en praktijkvoorbeelden? Log in op de Statenlidnu Academie en kijk het webinar terug!

Lees meer »

Webinar over de effectieve inzet van Stateninstrumenten 25 maart

Op 25 maart uur organiseert Statenlidnu een webinar over de effectieve inzet van Stateninstrumenten. Hoe zet u het juiste instrument in op het juiste moment? Hoe kunnen moties, amendementen en andere instrumenten optimaal worden gebruikt om doelen te bereiken?

Tijdens het webinar zal Statengriffier Renée Wiggers uitleggen hoe de procedures en spelregels rondom het indienen en behandelen van moties en amendementen en andere instrumenten werken, zodat u uw voorstel succesvol kunt indienen. Oud-Statenlid Romke Visser gaat in op het politieke handwerk. Hoe doet u dat effectief? Statenlid Erwin Kamp neemt u aan de hand van zijn praktijkvoorbeeld mee in hoe u zelf als Statenlid een initiatiefvoorstel maakt.

Wilt u meer te weten komen een effectieve inzet van uw instrumenten en praktijkvoorbeelden? Neem dan deel aan deze webinar en mis deze kans niet om uw kennis te vergroten! Na aanmelding ontvangt u enkele dagen voorafgaand aan de webinar de deelname link. Tijdens de webinar is er de gelegenheid om interactief deel te nemen en vragen te stellen aan de sprekers.

 

Datum: 25 maart

Tijd: 19.30 - 20.30 uur

Locatie: Online

Lees meer »

Training snellezen en mindmappen 15 maart

📚 Te veel stukken, te weinig tijd? ⌛

Statenvoorstellen, begrotingsstukken, nota’s, visies en rapporten. Als Statenlid en commissielid lijkt er soms geen eind te komen aan de hoeveelheid documenten die u moet lezen. Maar wat als u drie keer zo snel kon lezen zonder begrip te verliezen?
Met de training Snellezen en mindmappen leert u in één dag:
✅ Uw leessnelheid te verdrievoudigen.
✅ Belangrijke informatie sneller te filteren.
✅ Betere beslissingen te nemen met slimme mindmaps.

Bas Hoorn
van trainingsbureau Timension verzorgt de training en neemt u mee in leuke, praktische opdrachten en oefeningen! Meet uw leessnelheid, leer over de samenwerking tussen de ogen en het brein, oefen uw snelheid met de speed drill en ontwikkel een persoonlijke snelleesstijl.


📅 Zaterdag 15 maart | Provinciehuis Utrecht
🕘 9.00 - 17.00 uur
🔗 Schrijf u nu in – er zijn nog een aantal plekjes beschikbaar!

Lees meer »

Meld u aan voor de webinar: ‘Regio’s aan zet: de interne markt en het EU-concurrentievermogen van morgen’

Het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) nodigt u van harte uit voor de webinar ‘Regio’s aan zet: de interne markt en het EU-concurrentievermogen van morgen’ op 19 maart 2025. Tijdens deze online bijeenkomst gaan experts en beleidsmakers in gesprek over de toekomst van de Europese interne markt, het behoud van de EU-concurrentiekracht en de rol van regio’s in dit proces.   

Programma

De bijeenkomst wordt geopend door Martijn van Gruijthuijsen (gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant en HNP-bestuurder), die als rapporteur in het Europees Comité van de Regio’s reageert op de rapporten van Mario Draghi en Enrico Letta. 

Prof. dr. Martijn Groenleer (Tilburg University) verzorgt vervolgens de keynote, waarna een paneldiscussie volgt onder leiding van Alexander van den Bosch (Senior Adviseur Europa).   

Panelleden 

- Twan van Erp (DG Research & Innovation, Europese Commissie)   

- Sigrid Johannisse (Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU)   

- Jeannette Baljeu (Europarlementariër)   

- Martijn van Gruijthuijsen (Gedeputeerde Provincie Noord-Brabant)   

 

Praktische informatie 

 

Onderwerpen 

  • Hoe behoudt de EU haar concurrentiekracht in een instabiel geopolitiek klimaat?   
  • Welke kansen bieden Europese initiatieven zoals het Competitiveness Compass en de Clean Industrial Deal voor Nederland en haar regio’s?   
  • Wat is de impact van de Draghi- en Letta-rapporten op regionale economieën?   

De panelleden delen hun inzichten en praktijkvoorbeelden, gevolgd door een interactieve Q&A.   

 

Wilt u dit webinar live bijwonen? Klik hier om deel te nemen. Voor meer informatie: Uitnodiging voor webinar: ‘Regio’s aan zet: de interne markt en het EU-concurrentievermogen van morgen’  – HNP  

Lees meer »

Mentornetwerk 2025 van Stem op een Vrouw gaat van start

Stem op een Vrouw streeft ernaar dat alle vrouwen in Nederland zichzelf gerepresenteerd zien in de politiek. In het Stem op een Vrouw Mentornetwerk bieden zij jaarlijks tientallen vrouwen met politieke aspiraties mentorschap en training aan.

Wilt u politiek actief worden, maar twijfelt u of weet u niet waar te beginnen? Het Stem op een Vrouw Mentornetwerk biedt de perfecte kans om te ontdekken hoe een politiek rol eruit zou kunnen zien!

Sluit u aan bij een inspirerende groep vrouwen en leer van ervaren vrouwelijke politici. Ontdek hoe andere vrouwen de stap naar politiek hebben gezet en hoe u uw eigen stem kunt vinden en laten horen.

Mentornetwerk

Het programma bestaat uit:

1. Mentorschap. Stem op een Vrouw koppelt u aan een mentor; een inspirerende vrouw met politieke ervaring;

2. Training. Samen met de rest van de deelnemers komt u vier keer per jaar samen voor training in handige politieke vaardigheden zoals debatteren en in stemgebruik;

3. Excursie. Samen bezoekt u een politieke plek zoals een gemeentehuis of de Tweede Kamer, waar u met vrouwelijke politici in gesprek gaat en een kijkje krijgt in de politieke praktijk.

Bonus: Zusterschap. Iedereen is welkom, ongeacht partijkleur, achtergrond of opleiding. Samen bouwt u aan een netwerk van solidariteit en steun.

Hoe kan je meedoen?

Wilt u zich aansluiten bij het netwerk van Stem op een Vrouw? De aanmeldingen openen twee keer per jaar! En zijn vanaf vandaag geopend voor de eerste lichting van 2025. Ook is Stem op een Vrouw altijd op zoek naar vrouwen die al politieke ervaring hebben, en die het leuk vinden om hun kennis en ervaring te delen als mentor.

Meer informatie

Kijk op de website van Stem op een Vrouw voor meer informatie over het mentornetwerk.

Bent u al overtuigd? Meldt u dan aan via het aanmeldformulier van Stem op een Vrouw.

Lees meer »

De online leeromgeving is vernieuwd en heet vanaf nu Statenlidnu Academie!

Hoe werkt de provincie? Hoe zit het met de Omgevingswet of de RES? Of de concessies in het openbaar vervoer? In de Statenlidnu Academie vindt u alle inhoudelijke informatie die u kan helpen bij uw Statenwerk. Via e-learnings, webinars, podcasts en kennisclips leert u online, op uw eigen moment. Daarnaast vindt u er hulpmiddelen om uw persoonlijke vaardigheden te versterken.

 

De leeromgeving Statenlidnu Academie is voor alle:

  • Statenleden
  • (Burger)Commissieleden
  • Duo-commissieleden
  • Steunfractieleden
  • Fractievolgers
  • Fractievertegenwoordigers
  • Fractiemedewerkers
  • Statengriffies

Inloggen via een algemeen account

 

statenlidnuacademie@statenlidnu.nl

Wachtwoord Academie25!

Lees meer »

Ondersteuning bij agressie en intimidatie

Politieke ambtsdragers, van burgemeesters tot Statenleden, ervaren steeds vaker agressie, vooral in de vorm van bedreigingen, intimidatie en verbale agressie, zoals blijkt uit de Monitor Agressie en Intimidatie 2024. Het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur heeft een onderzoek laten uitvoeren door Invior om inzicht te krijgen in de ervaringen van raadsleden, wethouders, burgemeesters en Statenleden van de geboden ondersteuning en de gewenste verbeteringen.

 

Reactie op agressie en intimidatie

Burgemeesters ondernemen vaker actie zoals het doen van aangifte of melden van de situatie. Van de burgemeesters die agressie hebben ervaren, heeft bijna iedereen (94%) hier iets mee gedaan. In vergelijking blijft de reactie bij andere ambtsdragers lager: 73% van de wethouders, 68% van de raadsleden en slechts 51% van de Statenleden reageren op agressie. De meeste ambtsdragers kiezen ervoor om de agressie te melden of te registreren, maar verdere stappen, zoals aangifte doen, een stopgesprek, een telefoongesprek met de veroorzaker of persoonlijke ondersteuning bij het doen van aangifte worden minder vaak genomen.

Ondersteuning

Politieke ambtsdragers die te maken hebben gehad met agressie geven aan dat ze vooral steun ontvangen van collega’s en de griffie. Familie of het gezin en de politieke partij zijn ook van waarde om de ervaren agressie te verwerken door ervaringen uit te wisselen, advies te ontvangen of door een luisterend oor te vinden. Ook wordt steun ervaren van het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur. Relatief minder vaak wordt er gebruik gemaakt van de diensten van politie, ambtelijke ondersteuning, vertrouwenspersonen of professionals zoals een huisarts of psycholoog. Er is echter ook behoefte aan meer gestructureerde steun, zoals trainingen in weerbaarheid en het omgaan met agressie, en nazorg na incidenten. 

Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur

Onder Statenleden is ruim de helft (53%) bekend met het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur. De bekendheid van het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur is het grootst onder burgemeesters (93%). Het Ondersteuningsteam wordt gevormd door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, Nederlands Genootschap van Burgemeesters, Wethoudersvereniging, Statenlidnu en de Vereniging van Griffiers.

Gewenste verbeteringen

Er is een duidelijke vraag naar verbeteringen in de ondersteuning voor politieke ambtsdragers. De belangrijkste wensen zijn:

  • Advisering en een luisterend oor na agressie-incidenten.
  • Ondersteuning bij het doen van aangifte.
  • Delen van ervaringen en bevorderen van onderlinge gesprekken om elkaar te ondersteunen.
  • Jaarlijkse trainingen in weerbaarheid en hoe om te gaan met agressie.

Daarnaast wordt er gepleit voor meer aandacht voor preventie, duidelijke agressieprotocollen en beter contact met politie en het Openbaar Ministerie. Ook wordt er opgeroepen tot strengere straffen voor agressie-incidenten en een snellere opvolging van incidenten. 

Aandacht binnen organisaties voor het melden van agressie

Verder is er behoefte aan duidelijke communicatie en procedures voor het melden van agressie. Zo kan duidelijkheid worden geschapen over wie er benadert moet worden en hoe te handelen na een incident. Burgemeesters geven aan dat er vaak agressie- en meldingsprotocollen zijn binnen hun gemeente, en dat er structureel aandacht wordt besteed aan het bespreekbaar maken van agressie, geweld en het organiseren van weerbaarheidstrainingen. Wethouders en raadsleden melden daarentegen dat er vaker reactief wordt gehandeld, en veel wethouders, raadsleden en Statenleden geven aan niet te weten of er dergelijke protocollen of aandacht voor agressie is binnen hun organisaties.

Meer informatie

Het volledige rapport kunt u hieronder downloaden. Meer informatie over dit onderwerp kunt u op onze themapagina 'Agressie of intimidatie' vinden.

Lees meer »

Terugblik webinar wonen met Statenlid Mujde Palavan

Afgelopen donderdag was ons webinar Wonen en de Rol van Provinciale Staten. We blikken terug met Mujde Palavan, sinds twee jaar Statenlid (PvdA) in Gelderland.

 

Hoe kun je als Statenlid het beste je rol pakken in het woondossier?

“Het is een groot en complex dossier. Er spelen zaken als stikstof, landelijke normen, regels die continu veranderen, schaarste op het gebied van bouwmaterialen en personeel etc. Ik zou collega-Statenleden willen adviseren: verdiep je in de bestaande situatie en leg de gewenste situatie daarnaast. En schets vervolgens de relevante kaders en ga dan lijntjes trekken. Dan komen inzichten.

    Stel vooral veel vragen! Wees kritisch. Dat valt niet altijd goed, maar het is wel hard nodig. Hoe kom je zo snel mogelijk van A naar B? Daarna mogen de verschillen van inzicht gaan schuren tussen partijen, want in dat spanningsveld komen de beste oplossingen boven. Met als uitkomst een mooi gepolijst resultaat.”

    Je vroeg je in het webinar af of er geen verstoring in de leefomgevingen zou plaatsvinden als er nieuwe woningen worden gebouwd in agrarisch gebied. Wat is ervoor nodig om hiermee om te gaan?

    “Experts hebben een heel andere blik dan wij als volksvertegenwoordigers. Zij zien lege buitenruimte en denken: daar kun je bouwen. Maar als je zo kijkt, mis je vaak de onzichtbare milieucontouren die ook een rol spelen. Je kunt landbouwgrond maar 1 keer gebruiken. Kun je bestaand bebouwd gebied niet beter inrichten, oude panden herbestemmen voor wonen of slopen voor nieuwe bebouwing? Hoe past het op de ladder van stedelijke verduurzaming? Het is aan ons om kaders te stellen en te bewaken. Dus dat moeten we ook doen.”

    Lees meer »

    Kijk nu het webinar wonen terug

    Er is in Nederland een groot tekort aan woningen. Dit komt onder andere door de groeiende bevolking, lange bouwprocedures en beperkte bouwgrond. Voor veel mensen is het daardoor lastig een woning te vinden die aansluit bij hun wensen en mogelijkheden.

    Om de woningnood tegen te gaan wil de Rijksoverheid dat er tot en met 2030 maar liefst 900.000 woningen gebouwd worden. Alle twaalf provincies hebben met minister Mona Keijzer voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening provinciale woningbouwafspraken gemaakt. De provincie is daarmee een belangrijke schakel bij het vlottrekken van de woningbouw. De druk is hoog en de belangen zijn groot. 

    Waar moet u op letten in uw rol als Statenlid, welke afwegingen kunt u maken en welke ontwikkelingen spelen er in het land? Daarover ging ons webinar wonen van 6 februari.

    Het hele webinar kijkt u nu terug via de video hieronder!

    Aan de tafel met Robert de Wit, voorzitter van Statenlidnu en Statenlid in Groningen, zitten:

    • Peter Jasperse, programmamanager Ruimtelijke Ontwikkeling, Water en Wonen van het IPO;
    • Willibrord Kruijsen, clustercoördinator van het ministerie van Binnenlandse Zaken en programmamanager van de Woontop;
    • Mujde Palavan, Statenlid in Gelderland;
    • Jannes van Loon, woningmarktonderzoeker bij Woningbouwers NL
    Lees meer »

    Bekijk onze nieuwe kennisclip over de griffier

    Goede ondersteuning is essentieel om uw rol als volksvertegenwoordiger optimaal uit te kunnen voeren.
    Gelukkig staat u er als Statenlid niet alleen voor. Één van de belangrijkste hulpmiddelen die u in kunt zetten is de griffie.

    De Statengriffie ondersteunt de Staten bij hun werkzaamheden. De griffier doet dat door advies te bieden aan Statenleden bij hun kaderstellende, controlerende en volksvertegenwoordigende taak. De griffier is de belangenbehartiger van de Staten. De griffier handelt in het belang van de Staten, vanuit een deskundige en onafhankelijke rol.

    In onze nieuwe kennisclip, vertelt Kirsten ten Cate, griffier van Provinciale Staten van Noord-Brabant, u meer over de griffier als primaire adviseur van de Staten. Ze gaat in op de rol, positie en taken van de griffier, en wat de griffier voor en met u als Statenlid kan doen.

    Deze kennisclip werd gemaakt in samenwerking met de Vereniging van Griffiers.

    Meer informatie

    Op onze dossierpagina Instrumenten en Ondersteuning vindt u nuttige handreikingen voor uw Statenwerk.

    Lees meer »

    Bekijk onze nieuwe kennisclip over integriteit

    Integere politici en ambtenaren zijn een basisvoorwaarde voor het vertrouwen van de inwoner in hun provincie. Toch zagen of vermoedden bijna vier op de tien politieke ambtsdragers niet-integer gedrag. Dat blijkt uit de Monitor Integriteit en Veiligheid 2024. Belangenverstrengeling en het meestemmen over zaken waarbij men een persoonlijk belang heeft, zijn in dat onderzoek de meest genoemde vormen.

    Om de integriteit hoog te houden staan allereerst individuele politici en ambtenaren aan de lat. Integriteit is essentieel om uw publieke taak als volksvertegenwoordiger goed uit te kunnen oefenen. Het gaat immers om het gezag van de overheid en het vertrouwen daarin. Daarom gaat onze nieuwe kennisclip over precies dat onderwerp. Cedric van Horssen, coördinerend beleidsmedewerker van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, vertelt over onder meer het belang van integriteit, mogelijke provinciale accenten op integriteitsbeleid, de spanningsvelden en de keuzes waarvoor u als Statenlid kunt komen te staan: hoe gaat u om met dilemma's rond lobbyfuncties, nevenfuncties, geschenken en geheimhouding?

    Handboek integriteit

    Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ter ondersteuning van onder andere Statenleden een Handreiking Integriteit voor politieke ambtsdragers van decentrale overheden uitgebracht. Statenlidnu heeft een bijdrage geleverd aan het nieuwe Handboek integriteit en heeft zitting gehad in de begeleidingscommissie.

    Lees meer »

    Bekijk onze nieuwe kennisclips over weerbaarheid tegen agressie en intimidatie

    Agressie en geweld tegen lokale politici nemen helaas nog steeds toe. Uit de Monitor Integriteit en Veiligheid 2024 van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties blijkt dat bijna de helft (47%) van alle politieke ambtsdragers van provincies in 2024 te maken kreeg met agressie. Ten opzichte van tien jaar geleden is het percentage provinciale ambtsdragers dat slachtoffer werd van agressie bijna verdubbeld. Een zorgelijke toename, vindt ook Statenlidnu.

    Agressie en intimidatie horen niet thuis in een democratie. U en uw collega's moeten vrij uw werk als volksvertegenwoordiger kunnen doen. In onze nieuwe kennisclips gaan we in op weerbaarheid tegen agressie. Deze serie kennisclips is gemaakt in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Netwerk Weerbaar Bestuur.

    Preventie

    De eerste clip gaat over preventie. Dion Coomans, beleidsmedewerker Democratie en Bestuur van Binnenlandse Zaken, legt samen met Statenlid Harold van de Velde uit hoe bewustwording, collectieve normen en gezamenlijke afspraken in de vorm van bijvoorbeeld een agressieprotocol kunnen bijdragen aan het voorkomen van agressie.

    Lees meer »