Nieuwe landelijke norm voor budget fractieondersteuning in Provinciale Staten

Gepubliceerd op 17 oktober 2024 om 08:16

Het ministerie van BZK heeft een nieuwe Handreiking Fractieondersteuning Provinciale Staten gepubliceerd. De intentie van de handreiking is om het doel van fractieondersteuning nog eens helder voor het voetlicht te brengen en provincies richting te geven in de manieren waarop zij die ondersteuning regelen.

De handreiking biedt fracties ondersteuning bij praktische problemen waar ze bij het organiseren van fractieondersteuning tegenaan lopen. Bijvoorbeeld: een eenduidige lijn van minimaal 1 fte per fractie, ongeacht de grootte van de fractie.

Goede volksvertegenwoordiging is niet mogelijk zonder goede ondersteuning. Degelijke inhoudelijke fractieondersteuning kan de werkdruk van Statenleden verlichten. Dat is belangrijk, want de werkdruk in Provinciale Staten is hoog.

Lage budgetten

Tegelijkertijd blijkt ook dat de budgetten voor fractieondersteuning vaak laag zijn en het beschikbare budget voor een groot deel wordt opgeslokt door administratieve en organisatorische taken. Daarnaast moeten fracties vaak een forse papierwinkel door om hun fractieondersteuning te organiseren. Denk aan het oprichten van een stichting, het openen van een rekening en het organiseren van goed werkgeverschap.

Inhoudelijke ondersteuning

Het ministerie van BZK vindt het, net als Statenlidnu, van groot belang dat de inhoudelijke ondersteuning van Statenleden goed is geregeld. Daarom heeft het ministerie de nieuwe Handreiking Fractieondersteuning Provinciale Staten geschreven. Deze handreiking is tot stand gekomen in samenwerking met Statenlidnu, Statengriffies en provinciale ambtsdragers.

Praktische handvatten

Statenlidnu is blij met deze nieuwe Handreiking. Voorzitter Harold van de Velde: “Deugdelijke ondersteuning kan het drukke Statenwerk enorm verlichten. Het is daarom van cruciaal belang voor een goed functionerend Statenlid. Het is nodig dat Provinciale Staten in zichzelf investeren. Kijk maar naar de ondersteuning die vaak enorm goed geregeld is rondom het college van Gedeputeerde Staten. Wij denken dat de Handreiking provincies praktische handvatten biedt om fractieondersteuning beter te organiseren en de kwaliteit verder verhogen net als bijvoorbeeld het systeem van beleidsmedewerkers in de Tweede Kamer. We hopen dan ook dat alle Staten gebruik gaan maken van deze richtlijn en hun verordening hierop gaan aanpassen. Het huiswerk is al gedaan, het ligt op een presenteerblaadje klaar.” Bekijk het onderzoek en de handreiking op de dossierpagina rechtspositie.

Handreiking Fractieondersteuning Provinciale Staten
PDF – 280,6 KB 49 downloads