Presentatie boek Toekomstbestendig decentraal bestuur

Gepubliceerd op 30 augustus 2024 om 14:41

Hoe versterk je het vakmanschap van ambtsdragers in het decentraal bestuur, zodat ze om kunnen gaan met de grote uitdagingen die op hun afkomen? Welk waarden van vakmanschap zijn belangrijk bij opgaven als het herwinnen van vertrouwen van burgers of transities rond energie en voedsel? De publicatie Toekomstbestendig decentraal bestuur stimuleert burgemeesters, wethouders, raads- en Statenleden, waterschapbestuurders, griffiers, gemeentesecretarissen en rekenkamerleden te reflecteren op waarden van bestuurlijk en ambtelijk vakmanschap.

Uitdagingen

Het decentrale bestuur staat voor grote uitdagingen, zoals het herwinnen van vertrouwen van burgers in de politiek, schaarse ruimte in steden en landelijk gebied en de omgang met nieuwe technologie zoals AI. Deze ontwikkelingen vragen om een hernieuwde reflectie op de kernwaarden van vakmanschap binnen het decentraal bestuur.

Tabletboek

In het tabletboek staan compacte visualisaties die snel overzicht bieden. Het biedt niet alleen een analyse van de ontwikkelingen, maar ook concrete handvatten en denkrichtingen voor ambtsdragers om specifieke waarden van hun vakmanschap beter uit te dragen. Denk aan de suggestie om persoonlijke motieven en drijfveren bij standpunten en beslissingen te delen om de waarde authenticiteit te versterken.

Initiatief

Statenlidnu heeft een bijdrage geleverd aan de denksessies voor de totstandkoming van de publicatie. U kunt het tabletboek downloaden via onderstaande knop!